Op regelmatige basis fokken wij een nestje, soms is dat 1 keer per jaar, soms ook 2 a 3 keer per jaar. Veel hangt af van onze planning waarbij we niet alleen rekening houden met de leeftijd van onze honden, maar ook van onze doelstellingen op tentoonstellingen en onze eigen planning. Maar ook voldoende tijd en energie hebben speelt een grote rol in het plannen van een nestje. 

Het hebben van een nestje vergt veel tijd en die maken we heel graag vrij om onze pups een goede start in het leven mee te kunnen geven. 

Onze pups worden in onze woonkamer geboren, alwaar ze ook de gehele nestperiode zullen verblijven. In onze woonkamer, die gelukkig groot genoeg is, wordt een deel afgezet voor de moederhond en haar pups. Op die manier krijgen de moeder en haar pups voldoende rust, kunnen de andere honden er niet bij, en tegelijkertijd krijgen zij en de pups naarmate ze ouder worden wel voldoende van elkaar mee. De eerste levensweken van de pups bestaan voornamelijk uit drinken en slapen. De moederhond doet het meeste werk en ligt zeker de eerste week fulltime bij haar puppies. Wij verzorgen de moederhond natuurlijk extra goed door haar goed in de gaten te houden en goed te voeden zodat zij haar pups weer goed kan voeden. Daarnaast brengen wij veel tijd door bij de werpkist en nemen de pups al regelmatig in handen. We stimuleren hun zintuigen en controleren elke dag hun gewichtstoename. Ook worden hun nageltjes al regelmatig geknipt. Zodra alles soepel verloopt is bezoek vaak al welkom. De pups mogen bewonderd en geaaid worden, ze moeten alleen in de werpkist blijven. Ze mogen dan ook de eerste twee weken niet door andere mensen dan wijzelf opgepakt worden. 

Vanaf de leeftijd van 4 weken gaan de pups wennen aan vast voedsel en mogen ze voor het eerst naar buiten. Op ons overdekte terras kunnen ze spelen en leren. Op het terras ligt veel speelgoed dat vaak ook een educatief doel heeft. Zo liggen er balanskussen, hangt er een puppyschommel en bieden we diverse ondergronden aan zodat ze leren dat er verschillende soorten gevoel onder hun voetjes bestaat. Zodra ze gewend zijn aan buiten spelen en stevig op hun pootjes staan mogen ze, onder begeleiding van ons, in de tuin spelen en worden ze dagelijks meegenomen naar ons hondenveldje waar ze naar hartenlust mogen spelen, graven en rauzen. Onze andere honden mogen ook in groepjes bij de puppies en hun alle dingen van het leven leren. Bij slecht weer spelen de pups uiteraard gewoon lekker bij ons binnen. 

Tot het moment van uitvliegen ondernemen we tal van leuke dingen met de pups. Het meeste gebeurt op ons eigen terrein, maar we nemen ze ook al een paar keer mee in de auto. De laatste week krijgen ze al een halsbandje om zodat ze wennen aan iets dat om hun nek zit en ook komt de dierenarts langs voor de titerbepaling en de vaccinatie. Tegelijkertijd worden de pups gecontroleerd op hun gezondheid en krijgen ze hun Europese paspoort. De chipper van de Raad van Beheer is dan al op bezoek geweest om de pups hun microchip te geven waarna ook hun stamboomnamen worden gekoppeld. Op de leeftijd van 6 weken krijgen de pups hun gehoortest (BAER test). Dit gebeurt bij Dierenkliniek Dijkshoorn in Zeist. 

Vanaf 9 weken mogen onze pups het nest verlaten. De meeste eigenaren zijn dan al diverse malen op bezoek geweest en hebben hun eigen puppy al een beetje leren kennen. De pups worden bij ons altijd in de ochtend opgehaald zodat ze ook op tijd in hun nieuwe thuis zijn. Ze hebben dan de tijd om hun nieuwe omgeving te leren kennen en dan gaat het slapen op hun nieuwe plek vaak een stuk beter dan wanneer ze pas in de avond daar arriveren. 

Wanneer je hebt besloten om een Namara’s pup te willen hebben, wil je natuurlijk ook weten hoe dat in zijn werk gaat. Bij ons wordt niet gewerkt met een wachtlijst. De voornaamste reden hiervoor is dat wij nooit van tevoren kunnen aangeven wanneer een nest geboren gaat worden. Uiteraard hebben wij een planning met gewenste combinaties van vader x moeder, maar de uiteindelijke dekking kan ad hoc besloten of uitgesteld worden. Het is in onze ogen dan niet handig om een wachtlijst te hanteren, zodat we ook geen mensen hoeven teleur te stellen wanneer we besluiten tot uitstel. Wanneer je zelf besluit om perse te willen wachten op een van onze nesten vinden we dat natuurlijk heel fijn. We zullen er wel altijd bij zeggen dat we geen garanties kunnen geven over het tijdstip. 

Als eenmaal een van onze honden gedekt is en ook drachtig blijkt te zijn zullen we dat aankondigen op onze Facebookpagina. Vanaf dat moment staat het een ieder vrij om te informeren naar beschikbaarheid van een van onze pups. Bij interesse zullen we altijd vragen om eens op bezoek te komen voor kennismaking met ons en onze honden. Dit is altijd geheel vrijblijvend voor beide partijen. Wij geloven er in dat er van beide kanten vertrouwen naar elkaar moet zijn om een pup te kunnen kopen. Als dat ontbreekt zijn we niet de juiste partij voor elkaar. Dat is niet erg, er zijn meer fokkers en er zijn meer kopers. Wanneer we wel vertrouwen in elkaar hebben en de wederzijdse wensen aan elkaar kenbaar hebben gemaakt plaatsen we jullie op onze lijst en kun je in aanmerking komen voor een van onze pups. Een kleine kanttekening; onze pups blijven tot het moment van ophalen van ons en beide partijen hebben het recht om tot dat moment niet over te gaan tot koop of verkoop. Het is ons nog nooit gebeurd, maar er kan altijd een situatie ontstaan waardoor er niet tot koop of verkoop overgegaan kan worden. Vandaar dat we deze kanttekening moeten maken. 

Na de geboorte van onze pups is iedereen, als alles goed gaat, welkom om te komen kijken naar het nieuwe geluk in de werpkist. Onze moeders zijn sociaal, vriendelijk en makkelijk en zullen bezoek altijd vriendelijk toestaan. Zelfs de kleine bezoekers (kinderen) worden verwelkomt en mogen bij de pups kijken. Uiteraard hanteren we de eerste weken wel 1 familie per keer. Later, als de pups groter zijn mogen de families ook tegelijk de pups bezoeken. Wel is het zo dat het bezoek welkom is in de weekenden, doordeweeks hanteren we rust voor de moeder en pups. 

Tot de leeftijd van 6 weken worden de pups niet uitgezocht of toegewezen. Belangrijk voor ons is dat een pup in het gezin past en binnen het karakter van de Dalmatische hond zitten zeker ook nog wel grote verschillen. Het is belangrijk dat elke familie een open blik houdt naar alle pups. De karakters gaan zich de eerste weken nog vormen en de pup die je de ene week heel leuk vond, kan de andere week minder interesse in je hebben. Op de leeftijd van 6 weken kunnen we vrijwel altijd een aardige inschatting maken van het karakter van de pup en weten we ook welke hond bij welke familie zou gaan passen. Wij wijzen geen pups toe. Het koppelen van pups aan families gaat altijd in samenspraak en wij zullen altijd een aantal suggesties doen. Belangrijk is ook dat de geïnteresseerden ons vertellen wat ze verwachten van een pup en wat ze willen gaan doen met hun hond. Mensen willen soms intensief gaan sporten met hun hond, terwijl anderen op zoek zijn naar een leuke familie hond om samen lange wandelingen mee te maken. Hier proberen wij rekening mee te houden. 

Daarnaast vindt op de leeftijd van 6 weken de gehoortest plaats en vinden wij het belangrijk dat elke potentiële koper zoveel mogelijk van de hond weet alvorens deze gekocht wordt. Ook een belangrijk punt om het keuze moment uit te stellen tot na de gehoortest. 

De laatste weken weet iedereen dan ook welke pup het is geworden en begint het aftellen naar het moment van ophalen op de leeftijd van 9 weken. Spannend! Iedereen is nog steeds elk weekend welkom om de pups te komen bezoeken en vaak zijn dat hele gezellige moment, waarbij ook kennis gemaakt wordt met de andere families. De laatste weken wordt ook iedereen voorzien van noodzakelijke informatie voor na de 9 weken en wij zijn druk met het samenstellen van de puppypakketjes die iedereen mee gaat krijgen.