In 1973
is in Amerika een project opgestart met als doel het uraatprobleem van de Dalmatische hond op te lossen. Dit werd het Backcross project genoemd en is gestart door Dr. Robert Schaible, een geneticus en fokker van Dalmatische honden. Hij heeft een Dalmatische teef gekruist met een Pointer, beide met stamboom en een aantal nakomelingen van deze honden bleken inderdaad een laag urinezuurgehalte te hebben waardoor zij geen uraatgruis meer produceerden. De zogenaamde LUA Dalmatische hond was geboren. LUA staat voor Low Urine Acid en HUA (waar alle andere Dalmatische honden onder vallen) staat voor High Urine Acid. 

Met de nakomelingen
van de allereerste en ook enige combinatie van Pointer x Dalmatische hond is verder gegaan in de fokkerij waarbij verder alleen Dalmatische honden zijn gebruikt. Pas in 2011 erkende de AKC (Amerikaanse Kennel Club) de nakomelingen als echte Dalmatische hond en konden zij een officiële stamboom krijgen. Met deze stamboom werd een belangrijke stap gezet omdat de nakomelingen vanaf dat moment ook geëxporteerd konden worden en zo deden de eerste Dalmatische honden in het bezit van het gezonde gen waardoor ze geen uraatgruis meer konden vormen hun intrede in Europa. 

In 2017
besloten wij dat we graag honden met het gezonde gen in onze fokkerij wilden verwelkomen en besloten we het allereerste nest in Nederland te fokken waarin LUA honden geboren zouden worden. Onze Bubbles (Namara’s Rich and Rare) werd gedekt door de belgische reu Perro per Makuli die in het bezit was van het LUA gen. Op 25-12-2007 (hoe mooi met kerst) verwelkomde we maar liefst 9 puppies, waarvan er maar liefst 5 in het bezit bleken van het juiste gen (N/hu). Wij besloten om een teefje aan te houden en dat werd onze Namara’s Action Plan (Tina). Haar naam was geen louter toeval, het was tijd voor actie. 

Tina heeft in 2021 haar eerste nest gekregen waar wederom een aantal LUA honden geboren werden. Jennie, een prachtige dochter van Tina x Jelle (Ch. Namara’s Red Sky at Night) bleef bij ons wonen en met haar hebben we tentoonstellingen bezocht. Een van de bijkomende kenmerken van een LUA Dalmatische hond kan zijn dat de bevlekking niet altijd even zuiver is. De stippen zijn vaak wat kleiner en lijken minder diep gepigmenteerd waardoor zij soms wat schimmelig aandoen. Dit zou een obstakel kunnen zijn voor goede resultaten op tentoonstellingen. Echter, onze Jennie heeft aan onze verwachtingen voldaan en binnen korte tijd heeft zij onlangs het Nederlands Kampioenschap behaald als allereerste LUA Dalmatische hond in Nederland.

Jennie zal, als alles volgens planning verloopt, in 2025 haar eerste nestje krijgen.

Wilt u meer lezen over het Backcross Project klik dan hier .