Over het algemeen is de Dalmatische hond een gezonde hond. Er komen een paar rasspecifieke zaken voor, zoals doofheid en uraatgruis, maar zeker niet in dramatische aantallen. U kunt onder het kopje Gezondheid meer over deze dingen lezen. 

De Dalmatische hond is een actieve hond, die over een groot uithoudingsvermogen beschikt. Het is dan ook zaak dat de hond een goed bewegingsapparaat heeft. Wij testen als sinds jaar en dag onze honden op heup- en elleboogdysplasie met goede uitslagen als resultaat. Dit om in de gaten te houden dat onze honden goed kunnen functioneren en dit ook aan hun nageslacht kunnen doorgeven. 

Echter zijn alle honden nog steeds levende wezen en kunnen er altijd ziektes en problemen ontstaan. Zo zien we nog weleens honden met een allergie, wat bij witte honden natuurlijk al heel snel opvalt. Soms is dit hormonaal gebonden en gaat het vanzelf over, soms is verandering van voeding noodzakelijk. 

De gemiddelde leeftijd van een Dalmatische hond is 12 jaar. Wij hebben gelukkig met regelmaat honden die de leeftijd van 14 of zelfs 15 jaar mogen bereiken, waar we zeer dankbaar voor zijn. 

Ook laten wij al onze honden Embark testen. Dit is een DNA test uitgevoerd door Embarkvet in de Verenigde Staten. Voor ons is het belangrijk om de inteelcoefficiƫntie (COI) te kennen. Dit is om te weten in hoeverre de honden aan elkaar verwant zijn en door deze waarde te kennen, kunnen wij de juiste keuzes maken in de fokkerij.

Doofheid is een erfelijke afwijking die voorkomt bij de Dalmatische hond. Het is een afwijking die van oudsher al voorkomt en ook in hele oude beschrijvingen terug te vinden is……

In 1973 is in Amerika een project opgestart met als doel het uraatprobleem van de Dalmatische hond op te lossen. Dit werd het Backcross project genoemd en is gestart door Dr. Robert Schaible…..

Dalmatische honden zijn van uiterlijk unieke honden tussen alle rashonden, en dat zijn ze van binnen ook. Dalmatische honden hebben in vergelijking met andere rassen een afwijkend urinesysteem waardoor…..

Dwergroei is een afwijking die bij veel rassen voorkomt en ook in de humane wereld geen onbekend fenomeen is. Bij honden worden een aantal rassen bewust gefokt op dwerggroei, bijvoorbeeld teckels en bassets…..

Vaccinaties tegen potentieel dodelijke ziektes bij honden zijn belangrijk! Echter, onnodige vaccinaties bestaan ook en zouden ons inziens zoveel mogelijk vermeden moeten worden…..