Een hond met stippen, bruin of zwart, het is natuurlijk wel een beetje een gekke verschijning. Een uniek ras, alleen al omdat de Dalmatische hond het enige ras is dat een volledig gestipte vacht heeft. De officiële kleuren van een Dalmatische hond zijn wit met zwarte stippen of wit met bruine stippen. Er komen meer kleuren voor, zoals b.v. lemon of orange, maar dit zijn diskwalificerende fouten in de rasstandaard. Tegenwoordig is er via DNA op deze kleuren te testen en zullen ze dan ook niet zo vaak meer geboren worden. 

De Dalmatische hond is een actieve en energieke hond, een hond met een groot uithoudingsvermogen die uitstekend in staat is om lange wandelingen te maken. Daarnaast is dit ras ook uitstekend geschikt om diverse hondensporten te beoefenen. Ook de hondensporten die soms niet in de lijn der verwachting liggen zoals speur- of jachttraining. Ze hebben misschien niet zo’n goede neus als echte jacht rassen maar de neus werkt nog altijd prima en ze kunnen heel goed meekomen met de trainingen. Het is een hond die dagelijks wel een fikse wandeling nodig heeft, het liefst een gedeelte los van de lijn, zodat ze lekker hun energie kwijt kunnen. Ze gaan ook graag mee langs de fiets of gezellig mee hardlopen in het bos. Een Dalmatische hond is eigenlijk altijd wel voor iets te porren en staat aan zodra de riem wordt gepakt. Na gedane arbeid is het ook goed rusten zodat bij voldoende beweging de hond in huis gewoon een rustiger huisgenoot zal zijn. 

Een familie hond bij uitstek. Dalmaten zijn dol op hun familie en zien zichzelf ook als gezinslid ipv hond. Ze horen erbij en zullen in huis altijd in de buurt zijn om te kijken of er iets leuks te doen is of dat er misschien wel iets lekkers te scoren is. Het kunnen enorme kindervrienden zijn, maar zoals bij elke hond zullen ze daar wel van pup af aan mee gesocialiseerd moeten worden. De meeste van onze gespikkelde viervoeters zullen dan ook vrienden voor het leven zijn met kinderen. Wel is het altijd zaak om kinderen en honden goed te begeleiden. Dalmatische honden kunnen nogal wel eens onstuimig zijn. Ze zijn erg aanhankelijk en houden van knuffelen en aandacht, daarbij vaak vergetend dat een volwassen reu minimaal 30 kg weegt. Ze klimmen gewoon op schoot. Dalmatische honden zijn ook erg grappig in hun doen en laten en nemen zichzelf daarbij ook niet al te serieus. Gelukkig doen de meeste eigenaren dat ook niet en lachen ze om de grappen en grollen van hun hond. 

Hele dagen alleen thuis zijn vinden de meeste niet heel erg fijn. Een paar uurtjes kan prima maar een hele dag is geen aanrader. Zoals al vermeld voelen de hond zich lid van het gezin en zijn het geen honden die heel zelfstandig een dag alleen thuis kunnen zijn. 

Het is een eigenwijs, maar ook gevoelig, ras wat maakt dat het trainen van de hond afwisselend en uitdagend moet zijn. Ze raken anders snel verveeld. Het zijn geen herdershonden die een grote ‘will to please’ hebben. Een harde aanpak is voor een Dalmatische hond niet geschikt. Ze zijn erg gevoelig voor het gebruik van de stem. 

De vacht van de Dalmatische hond is kort en stevig. Wel wit, dat maakt dat zwarte kleding ook snel gemêleerd zal zijn. Ze verharen namelijk het hele jaar door. Niet meer of minder dan een andere hond, alleen zijn de haartjes wit en zul je die overal vinden maar ook kort en stug zodat ze overal in kunnen kruipen. Een goede stofzuiger is een must! Bij ons gaat zwarte kleding altijd even 10 minuten in de droger op de koude stand en alle haren zijn dan weer verdwenen. Voor alles is een oplossing. 

Een Dalmatische hond zit altijd boven op het nieuws en zullen dan ook bijna allemaal aan de lijn trekken. Als de eigenaar dat bij voorbaat vervelend vindt, is het belangrijk om vanaf jongs af aan te gaan trainen op netjes aan de lijn te lopen. Ze kunnen het echt wel, je moet er alleen even tijd in steken. 

Ook blijft een Dalmatische hond een hond die tot op hoge leeftijd speels, actief, vrolijk, grappig, sportief en enthousiast blijft. Voor elke actieve eigenaar de perfecte hond!