Vaccinaties tegen potentieel dodelijke ziektes bij honden zijn belangrijk! Echter, onnodige vaccinaties bestaan ook en zouden ons inziens zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Vaccineren op maat is een veel beter idee en dat kan tegenwoordig. 

Pups krijgen van hun moeder antistoffen mee, dit heet maternale immuniteit en gaat om parvo, hepatitis en distemper (DHP). Deze zitten in de moedermelk en alleen daarom is het al van belang dat pups na de geboorte zo snel mogelijk bij hun moeder gaan drinken. Enkele uren na de geboorte sluiten de darmwand van de pups zich, waardoor de grote moleculen van de antistoffen niet meer opgenomen kunnen worden. De antistoffen die ze meegekregen hebben zullen in de loop van hun leven verdwijnen, normaliter gebeurt dat ergens tussen de 6 en 12 weken leeftijd. Ooit is in Nederland bedacht dat pups vanaf de leeftijd van 6 weken gevaccineerd moeten worden om het tekort aan antistoffen op te vangen. Omdat we niet precies weten wanneer dat moment is, en dat kan per pup verschillen, wordt er op de leeftijd van 9 en 12 weken wederom gevaccineerd met als uitgangspunt dat 1 van deze drie vaccinaties wel aan zal slaan. Een vaccinatie kan namelijk alleen aanslaan als de pup geen antistoffen van de moeder meer heeft. 

Wanneer je hier goed over nadenkt kun je je ook voorstellen dat er pups zijn die bijvoorbeeld op de leeftijd van 10 weken nog steeds die maternale immuniteit bezitten. De vaccinaties van 6 en 9 weken zullen niet aangeslagen zijn en deze pups zullen dan ook onbeschermd rondlopen tot ze de vaccinatie van 12 weken gaan krijgen. Ook zullen er pups zijn die nog veel langer met hun maternale immuniteit doen waarbij zelfs de vaccinatie van 12 weken niet aan zal slaan met alle risico’s van dien.

Sinds een aantaljaren kunnen antistoffen voor DHP gemeten worden in het bloed van de pup/hond. Er wordt een klein druppeltje bloed afgenomen wat in een testkit wordt geplaatst en na een half uurtje wachten is de uitslag bekend en kan er beoordeeld worden of de pup gevaccineerd moet worden of dat er nog gewacht moet worden. Wij hanteren sinds 10 jaar deze methode. Zodra onze pups 7 weken oud zijn komt de dierenarts op bezoek en neemt van alle pups bloed af. Meestal merken ze hier niets van omdat ze afgeleid worden met een snoepje. Wanneer blijkt dat de pups geen antistoffen meer hebben, worden ze gevaccineerd en krijgen ze hun Europese paspoort. 

Alle eigenaren krijgen in het Europese paspoort een kaartje mee van een dierenarts bij hen in de buurt die ook titerbepalingen afneemt zodat 3 a 4 weken na de vaccinatie gecontroleerd kan worden of de vaccinatie ook daadwerkelijk is aangeslagen. Op deze manier is 1 puppyvaccinatie voldoende om de pups te beschermen tegen akelige ziektes en krijgen ze niet teveel lichaamsvreemde stoffen ingespoten.